Smarta Tips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarta tips inför högskoleprovet www.provtips.com
Hem    Förberedelser    Praktisk info    DTK    NOG    XYZ    KVA    LÄS    ELF    ORD    MEK    Provdagen    Kontakt

ORD – Svenska ord, det största och viktigaste delprovet

ORD prövar din förmåga att förstå ord och begrepp. Du ska besvara 20 uppgifter och har bara drygt 20 sekunder per uppgift! Varje uppgift har fem svarsförslag och inleds med ett ord eller uttryck i fet stil. Det gäller att avgöra vilket av svarsförslagen som bäst motsvarar innebörden i det givna ordet/uttrycket. Ord av såväl svenskt som främmande ursprung ingår i provet. Eftersom ORD har 40 frågor och alla frågor från samtliga delprov räknas lika, så kan man säga att ORD är den största och viktigaste delen.

I genomsnitt har de äldre provdeltagarna bättre resultat än de yngre - det här handlar inte om att tänka rationellt eller förstå en text, det handlar om suga in ord och det tar tid.. Eftersom ORD utgör nästan en tredjedel av provet så är det värt att satsa mycket energi på att utöka sitt ordförråd (länk). Detta kan du enbart göra genom övning. Om du skulle stöta på ord på provet som du inte känner till, finns det en del smarta nödtips (länk) som kan förbättra dina chanser. Nedan har jag sammanfattat en del av dessa.

 

 

Att utöka sitt ordförråd

Träning, träning, träning. Att läsa mycket är en essentiell del av förberedelserna inför Högskoleprovet. Du utvecklar lästeknik och lär dig nya ord.

Köp ett kollegieblock eller liknande och skriv upp alla ord du stöter på som du inte kan. Det räcker med några ord om dagen så ökar du snabbt ditt ordförråd. Lär dig orden på kvällen samma dag och gå tillbaka och repetera – först en vecka senare, sedan en månad senare.

Titta på gamla högskoleprov för att få en uppfattning om vilka ord som brukar förekomma, men använd dem inte som mall för dina studier eftersom ord som redan förekommit inte kommer att testas igen.

Det finns gratissajter på internet där du kan öva ord. De kan vara roliga men då de ofta är utformade i bokstavsordning så kan det hända att du bara orkar lära dig ord på A och B. Om du är seriös med att lära dig nya ord bör du ha en strukturerad källa och då kan det faktiskt vara en bra idé att köpa en högskoleprovbok. Sätt då som kriterie att boken är uppdelad i olika kategorier (till exempel prefix och suffix) och ger exempel där du kan se orden i ett sammanhang.

Om du lyckas samlat ihop en ca 1000 ord i ditt ordhäftet så kan du spela in dessa och deras betydelser på band med en mikrofon och lyssna på det varje dag, det blir inte längre än 15 min. Ett smart tips är att lyssna på bandet varje dag sista veckan innan provet!

 

Smarta nödtips

Om du under provets gång stöter på ett ord som du inte kan, finns flera sätt att förbättra sina chanser

  • Om du hört ordet tidigare fast inte vet exakt vad det betyder, försök komma ihåg i vilket sammanhang du hört det för att få en bättre idé.

  • Dela upp ordet i flera delar. Exempelvis kan ordet kanske delas upp i kan och ske. En liknande uppdelning går att göra med flertalet svåra ord.

  • Tänk efter om du hört ett liknande ord på något annat språk. Många svenska ord är nämligen ”inlånade”.